Paweł Rudawy (ur. 1961[2]) – polski fizyk, dr hab. nauk fizycznych, profesor nadzwyczajny Instytutu Astronomicznego Wydziału Fizyki i Astronomii Uniwersytetu Wrocławskiego[1].
Życiorys:
W 1992 obronił pracę doktorską Spektrofotometria spikul chromosferycznych i protuberancji, 24 marca 2003 habilitował się na podstawie pracy zatytułowanej Badanie procesu wydzielania energii w koronie słonecznej[1]. 18 października 2012 nadano mu tytuł profesora w zakresie nauk fizycznych[1]. Pracował w Centrum Badań Kosmicznych Polskiej Akademii Nauk[1].
Piastuje funkcję profesora nadzwyczajnego w Instytucie Astronomicznym na Wydziale Fizyki i Astronomii Uniwersytetu Wrocławskiego oraz członka Komitetu Astronomii na III Wydziale Nauk Ścisłych i Nauk o Ziemi Polskiej Akademii Nauk[1].
Autor wielu publikacji Naukowych głównie dotyczących heliofizyki Słońca, popularyzator oraz autor wielu wykładów naukowych. Miałem okazję uczestniczyć w jednym dotyczącym aktywności Słońca z okazji Helcon 2014. I ten wykład załatwiłem dla państwa, bo uważam, że dla nas jest on najciekawszy z racji tego iż prowadzimy bezustanną systematyczną kontrolę jego aktywności.
W załączniku kadr ze spotkania z Pawłem Rudawym w Obserwatorium w Białkowie 2014 roku.
Przypominam.
02. kwietnia 2021 roku początek godz. 20.00. Logowanie przy pomocy linku możliwe 15 minut przed 20.00.