Spotkanie z Pawłem Rudawym- Zapowiedź.

Awatar użytkownika
tafig
VIP
 Polubił: 348 times
 Polubiane: 157 times

Spotkanie z Pawłem Rudawym- Zapowiedź.

Post autor: tafig »

Już 02 kwietnia tego roku zapraszam na spotkanie na platformie Zoom, dzięki pakietowi Polskiego Towarzystwa Miłośników Astronomii z prof. Pawłem Rudawym. wyjęte z wikipedii.
Paweł Rudawy (ur. 1961[2]) – polski fizyk, dr hab. nauk fizycznych, profesor nadzwyczajny Instytutu Astronomicznego Wydziału Fizyki i Astronomii Uniwersytetu Wrocławskiego[1].

Życiorys:
W 1992 obronił pracę doktorską Spektrofotometria spikul chromosferycznych i protuberancji, 24 marca 2003 habilitował się na podstawie pracy zatytułowanej Badanie procesu wydzielania energii w koronie słonecznej[1]. 18 października 2012 nadano mu tytuł profesora w zakresie nauk fizycznych[1]. Pracował w Centrum Badań Kosmicznych Polskiej Akademii Nauk[1].

Piastuje funkcję profesora nadzwyczajnego w Instytucie Astronomicznym na Wydziale Fizyki i Astronomii Uniwersytetu Wrocławskiego oraz członka Komitetu Astronomii na III Wydziale Nauk Ścisłych i Nauk o Ziemi Polskiej Akademii Nauk[1].
Autor wielu publikacji Naukowych głównie dotyczących heliofizyki Słońca, popularyzator oraz autor wielu wykładów naukowych. Miałem okazję uczestniczyć w jednym dotyczącym aktywności Słońca z okazji Helcon 2014. I ten wykład załatwiłem dla państwa, bo uważam, że dla nas jest on najciekawszy z racji tego iż prowadzimy bezustanną systematyczną kontrolę jego aktywności.
W załączniku kadr ze spotkania z Pawłem Rudawym w Obserwatorium w Białkowie 2014 roku.
Przypominam.
02. kwietnia 2021 roku początek godz. 20.00. Logowanie przy pomocy linku możliwe 15 minut przed 20.00.

obrazek

obrazek

obrazek
Administrator forum i strony SOS PTMA.
Koordynator Sekcji Obserwacji Słońca PTMA do końca 2023 roku
TN 114 x 900 z wytrawionymi lustrami okular UWA 9mm
TN 200 x 1000
Awatar użytkownika
tafig
VIP

Re: Spotkanie z Pawłem Rudawym- Zapowiedź.

Gwoli przypomnienia. W piątek 16 kwietnia spotykamy się na zoomie. Swój wykład na temat aktywności Słońca poprowadzi prof. Paweł Rudawy z Uniwersytetu Wrocławskiego. Można się logować już od 19.45. Wykład rozpocznie się o godz. 20.00. Prowadzącym jest jak zwykle Sebastian Soberski. Zapraszam.
TN 200 x 1000
Awatar użytkownika
tafig
VIP

Re: Spotkanie z Pawłem Rudawym- Zapowiedź.

Serdecznie zapraszam. To już dzisiaj godz.20.00.
TN 200 x 1000
ODPOWIEDZ

Wróć do „Spotkanie online”