Wykład profesora Pawła Rudawego dla SOS PTMA
Wykład profesora Pawła Rudawego dla SOS PTMA
W piątek 16 kwietnia o godz. 20 z minutami odbył się przełożony z 2 kwietnia wykład Prof. Pawła Rudawego z Uniwersytetu Wrocławskiego na temat Słońca. Wykład został specjalnie przygotowany dla SOS PTMA. Niestety podczas spotkania w komputerze profesora nastąpiła awaria i wykład został na kilka minut przerwany. Po przeniesieniu wykładu na drugi komputer był już kontynuowany bez przeszkód.. Nasze spotkanie dość znacznie się przez to przedłużyło i nie zdążyliśmy zadać profesorowi wielu pytań. W spotkaniu uczestniczyło 15 osób. Padł pomysł aby spotkać się z profesorem jeszcze raz lub wysłać pytanie drogą mailową. Proszę zatem zamieszczać swoje pytania w komentarzach do tego postu, a profesorowi Pawłowi Rudawemu serdecznie dziękujemy za fachowość, nie poddanie się podczas awarii i pogłębioną merytorykę dotyczącą Słońca. Sebastianowi Soberskiemu dziękujemy za prowadzenie spotkania i czuwanie na jego przebiegiem. Wiem, że zawsze mogę na niego liczyć.
Administrator forum i strony SOS PTMA.
Koordynator Sekcji Obserwacji Słońca PTMA do końca 2023 roku
TN 114 x 900 z wytrawionymi lustrami okular UWA 9mm
TN 200 x 1000
Koordynator Sekcji Obserwacji Słońca PTMA do końca 2023 roku
TN 114 x 900 z wytrawionymi lustrami okular UWA 9mm
TN 200 x 1000
- Jerzy Łągiewka
- Społeczność SOS
- Polubił: 30 times
- Polubiane: 17 times
Re: Wykład profesora Pawła Rudawego dla SOS PTMA
Wykład był bardzo interesujący.
Pan profesor wspomniał o magnetogramach powierzchni Słońca, które obrazują rozkład biegunowości w grupie plam i pomagają w ten sposób określać (na przełomie cykli aktywności) przynależność plam do starego lub nowego cyklu. Drugim kryterium jest też położenie plamy na tarczy słonecznej (szerokość heliograficzna). Jeśli temat nie jest nazbyt skomplikowany, chciałbym prosić o przybliżenie technicznej strony pomiarów magnetyczności. Prawdopodobnie istotną cechą pomocną w tych pomiarach jest polaryzacja światła w rejonie plamy. Jak wygląda instrumentarium i analiza takich badań. Czy prowadzi się w Polsce takie badania, np w Białkowe? A może specjalizują się w tym tylko niektóre światowe placówki? Czy jest to w zasięgu amatorskich obserwacji i jakie techniczne kryteria trzeba byłoby spełnić?
Pan profesor wspomniał o magnetogramach powierzchni Słońca, które obrazują rozkład biegunowości w grupie plam i pomagają w ten sposób określać (na przełomie cykli aktywności) przynależność plam do starego lub nowego cyklu. Drugim kryterium jest też położenie plamy na tarczy słonecznej (szerokość heliograficzna). Jeśli temat nie jest nazbyt skomplikowany, chciałbym prosić o przybliżenie technicznej strony pomiarów magnetyczności. Prawdopodobnie istotną cechą pomocną w tych pomiarach jest polaryzacja światła w rejonie plamy. Jak wygląda instrumentarium i analiza takich badań. Czy prowadzi się w Polsce takie badania, np w Białkowe? A może specjalizują się w tym tylko niektóre światowe placówki? Czy jest to w zasięgu amatorskich obserwacji i jakie techniczne kryteria trzeba byłoby spełnić?
Refraktor achromatyczny TS152/900, ASI290MM, wąskie spektrum 35nm Hα.
MAK150/1800 do wizuala i zdjęć w szerokim spektrum.
MAK150/1800 do wizuala i zdjęć w szerokim spektrum.
-
Adamsospoa
- Społeczność SOS
- Polubił: 352 times
- Polubiane: 18 times
Nawiązując do w/w postu chciałbym zaznaczyć, że mnie również chodzi o pomiary magnetometrem powierzchni słońca. Chodzi o to aby P. Profesor nie kojarzył naszego zapytania z pomiarami magnetosfery ziemi, które to wykonuje się w wielu miejscach na ziemi. W lutym 2020 wystartował roku próbnik Słońca ESA /http://lk.astronautilus.pl/sondy/so.htm/ w końcu grudnia zbliżał się do słońca - pomiary będą wykonywane dopiero w 2021 i 2022r. Ma na pokładzie również magnetometr. Ale na wyniki trzeba jeszcze zaczekać.
Nie mam wiedzy czy z ziemi można przeprowadzać bardziej szczegółowe badania magnetycznego pola słońca ale wiem, że codziennie są wykonywane zdjęcia magnetoskpoem/magnetometrem słońca i plam słonecznych. Podaje się nawet (na podstawie tych zdjęć, biegunowość plam słonecznych (N lub S). I tu moje pytanie czy biegunowość plamy słonecznej jest mierzona bezpośrednio czy określa się ją w pośredni sposób np. na podstawie obserwowanych parametrów dynamicznych/kinematycznych plazmy, przepływu jonów i ich zakrzywienia toru wywołanych przez pole magnetyczne itp.
Pytanie te ma dla mnie znaczenie bo powiązane jest z pytaniami, które dopiero przygotowuję.

Próbowałem wyżej umieścić sondę z jej aparaturą ale chyba mi nie wyszło.
Pozdrawiam
Nie mam wiedzy czy z ziemi można przeprowadzać bardziej szczegółowe badania magnetycznego pola słońca ale wiem, że codziennie są wykonywane zdjęcia magnetoskpoem/magnetometrem słońca i plam słonecznych. Podaje się nawet (na podstawie tych zdjęć, biegunowość plam słonecznych (N lub S). I tu moje pytanie czy biegunowość plamy słonecznej jest mierzona bezpośrednio czy określa się ją w pośredni sposób np. na podstawie obserwowanych parametrów dynamicznych/kinematycznych plazmy, przepływu jonów i ich zakrzywienia toru wywołanych przez pole magnetyczne itp.
Pytanie te ma dla mnie znaczenie bo powiązane jest z pytaniami, które dopiero przygotowuję.

Próbowałem wyżej umieścić sondę z jej aparaturą ale chyba mi nie wyszło.
Pozdrawiam
-
Adamsospoa
- Społeczność SOS
- Polubił: 352 times
- Polubiane: 18 times
Uzupełniając swoją wypowiedz (ponieważ napisałem pola słońca) a chodzi mi o pole magnetyczne struktur (jak plamy) na słońcu a nie pole magnetyczne całego słońca, wiatru słonecznego itp.