Nazwa Solaris może nam się kojarzyć z różnymi innymi programami, czy firmami. Nie wszyscy jednak wiedzą, że Solaris to również program dla obserwatorów Słońca. Program ten powstał na bazie programu SOS autorstwa Janusza Wilanda, który dawno temu zakupiłem. Wraz z nastaniem internetu w Polsce zacząłem buszować po astronomicznych stronach i natchnąłem się na fantastyczną stronę Obserwatora Słońca Petera Meadowsa. Peter na swojej stronie pokazuje swój program do obserwacji plam słonecznych i właśnie ten program dał mi impuls aby zrobić coś podobnego w Polsce. Oczywiście nie jestem programistą, wiec potrzebowałem kogoś kto taki program wykona. Postanowiłem, że bazą wyjściową do nowego programu będzie właśnie program SOS. Na portalu Astro4U pojawił się kolejny program Janiusza o nazwie AstroJaWil. W tym właśnie programie rozwijaliśmy program SOS, do tego momentu, aż rozrósł się na tyle aby zostać samodzielnym programem. Jakie właściwości miał program SOS, które zostały wykorzystane w późniejszym programie Solaris? Otóż oprócz danych osobowych i wpisania swojego sprzętu wyliczał liczbę Wolfa i posiadał możliwość zapisania wyników w pliku. Dlaczego w pliku a nie w bazie. No cóż program SOS nie miał połączenia z internetem i nie posiadał możliwości wpisania wyników w jakiejś bazie na swojej stronie. Można powiedzieć, to jeszcze nie te lata. Nowy program Solaris również nie posiadał bazy internetowej. Zatem jak wyglądał program, który wraz z Januszem współtworzyłem?
Pozwolicie, że pokarzę wam prezentację.
Panel główny wyglądał tak
Jak widzimy autorzy zadbali nawet o linki do stron o Słońcu.
Po otwarciu główny panel programu prezentował się tak
Jak szybko można zauważyć program pokazuje rok 2015. Program ten niestety dalej nie był aktualizowany. Opis tego programu, tego co on potrafił będę kontynuował w następnych odcinkach pod tym postem.
SOLARIS - Program dla obserwatorów Słońca
SOLARIS - Program dla obserwatorów Słońca
Administrator forum i strony SOS PTMA.
Koordynator Sekcji Obserwacji Słońca PTMA do końca 2023 roku
TN 114 x 900 z wytrawionymi lustrami okular UWA 9mm
TN 200 x 1000
TN 200 x 1000
- SPUNTI2021
- VIP
- Polubił: 3 times
- Polubiane: 247 times
Re: SOLARIS - Program dla obserwatorów Słońca
ja skorzystałem z programu almSun zakładka Ob. Słońca tam znajduje się siatka heliograficzna, którą można wykorzystać metodą stackowania do wykonanego przez siebie zdjęcia Słońca. nałożyć ją na zdjęcie i próbować odczytać współrzędne grup i ich wielkości
Re: SOLARIS - Program dla obserwatorów Słońca
Ten program, który również współtworzyłem, tym razem z Rafałem Tomasikien omówimy w osobnym poście.
Administrator forum i strony SOS PTMA.
TN 200 x 1000
TN 200 x 1000