Podsumowanie spotkania na zoomie 2 stycznia 2024 r.
Pierwsze spotkanie w nowym roku miało charakter organizacyjny. Na początku wszyscy podziękowaliśmy Tadeuszowi za jego działalność jako koordynatora SOS PTMA oraz oficjalnie przywitałem się ze wszystkimi jako nowy koordynator. Opowiedziałem krótko jak przebiegała wizyta w Ryczywole, na której doszło do oficjalnego przekazania funkcji koordynatora SOS PTMA. Otrzymałem m.in. archiwum jakie dotychczas zostało zgromadzone przez Tadeusza oraz materiały prywatne, które na pewno wykorzystam w przyszłości.
Następnie opowiedziałem krótko o planach, które mam nadzieję zrealizujemy jako sekcja w 2024 roku.
Głównym celem będzie napisanie nowego poradnika obserwacji Słońca. Musi być to nowoczesny, zgodny z wiedzą jaką mamy dzisiaj poradnik, który wprowadzi nowe osoby do obserwacji Słońca, tym samym przyciągnie nowe osoby do sekcji. Wiedzy na temat Słońca mamy dużo, książek nie wiele, a szczegółowego poradnika, w którym zebrane są wszystkie informacje na temat Słońca wcale. Mam nadzieję, że z pewną grupą osób, które zechcą zaangażować się w ten projekt stworzymy naprawdę ciekawy, interesujący i edukujący tekst.
Kolejny punkt to certyfikaty, które otrzymają osoby za przesyłanie raportów do naszej sekcji. Z końcem roku wspólnie z Tadeuszem uzgodniliśmy, że SOS PTMA będzie wydawać certyfikaty za raporty z obserwacji Słońca. Mamy już gotowy projekt, stworzymy listę, kto ile wykonał obserwacji, a następnie wyślemy pierwsze dokumenty. Certyfikat z podpisem koordynatora SOS PTMA oraz prezesa PTMA będą przyznawane za 100 obserwacji, następnie 500, 1000, 1500 itd. Chcemy w ten sposób podziękować za pracę i zaangażowanie na rzecz naszej sekcji.
Trzecim punktem będzie nawiązane współpracy z zagranicznymi sekcjami obserwacji Słońca. Na świecie jest wiele organizacji zajmujących się obserwacjami Słońca. Często organizacje te współpracują między sobą, wysyłając raporty grupowe czy średnią liczbę Wolfa. Jeśli chcemy by nasza sekcja się rozwijała musimy to robić na skalę światową, dlatego napisałem kilka e-maili do zagranicznych sekcji i otrzymałem odpowiedź m.in od Wielkiej Brytanii, Holandii i Belgi. Jestem dobrej myśli, mniemam, że współpraca rozpocznie się już na pod koniec stycznia.
Ważnym tematem jest także promocja SOS PTMA. Zachęcałem wszystkich do promocji naszej sekcji na każdej płaszczyźnie tzn. promocja na pokazach, eventach, wykładach, promocja w Internecie: portale społecznościowe typu Facebook, Instagram, Twitter, fora astronomiczne, wszystkie inne miejsca, w których można napisać lub opowiedzieć o działalności SOS PTMA.
Jak wszyscy wiemy nasza Sekcja posiada krótki biuletyn w czasopiśmie astronomicznym URANIA, jeśli wszystko pójdzie w dobrym kierunku, prawdopodobnie będziemy też publikować w miesięczniku Astronomia. Uważam to już za duży sukces Tadeusza, który zadbał o to jeszcze przed przekazaniem funkcji koordynatora.
Ostatnim celem, który mam nadzieję zrealizuje w 2024 roku będzie wyprawa na zorzę polarną do Norwegii. Zorze polarne mają ścisły związek ze Słońcem. To na skutek koronalnych wyrzutów masy ze Słońca dochodzi na Ziemi do zjawiska zwanego zorzą polarną. Chciałbym tam lecieć na przełomie października i listopada, liczę, że znajdą się chętni, którzy do mnie dołączą i wspólne zrobimy sobie zdjęcie z banerem lub plakatem SOS PTMA na tle zorzy polarnej
Po krótkim przedstawieniu planów na 2024 przeszliśmy do dyskusji. Każda z obecnych osób mogła swobodnie się wypowiedzieć i przedstawić swój punkt widzenia na temat naszej sekcji. Głos zabrał m.in Robert Nowakowski, który przedstawiał pomysły wiążące SOS PTMA z projektem Copernikus_Hub. Marcin Jarski z PTMA Lublin oraz Tomasz Zwoliński z PTMA Warszawa wyrazili zainteresowanie, by w najbliższym czasie przedstawić krótką prezentacje o obserwacjach Słońca oraz jak wykonywać raporty z takich obserwacji.
Po raz pierwszy na spotkaniu pojawiły się młode osoby, które dołączyły do SOS PTMA w ostatnim czasie tzn. Milena Niemczyk oraz Maria Wicher. Bardzo nas cieszy obecność młodego pokolenia w naszej sekcji.
Niestety dwie godziny minęły bardzo szybko i musieliśmy się pożegnać. Pełni pomysłów i pozytywnej energii spotykamy się ponownie 30 stycznia. Do zobaczenia