V Zjazd SOS PTMA

Awatar użytkownika
tafig
VIP
 Polubił: 348 times
 Polubiane: 154 times

Re: V Zjazd SOS PTMA

Post autor: tafig »

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie jednak zmiana miejsca zjazdu na Inowrocław. W Szczecinku niestety nie mogę się z nikim dogadać i to skłania mnie do rezygnacji z tego miejsca na rzecz Inowrocławia. Tam mam na miejscu Eugeniusza, który mógłby mi pomóc w przygotowaniu zjazdu. Mamy do dyspozycji astro-bazę a w niej różnej maści teleskopy i lunt. Jest tez co zwiedzać.
Co Wy na to?
Czekam na Wasze opinie.
Administrator forum i strony SOS PTMA.
Koordynator Sekcji Obserwacji Słońca PTMA do końca 2023 roku
TN 114 x 900 z wytrawionymi lustrami okular UWA 9mm
TN 200 x 1000
Awatar użytkownika
Konrad Szymendera
Społeczność SOS
 Polubił: 1 time
 Polubiane: 222 times

Post autor: Konrad Szymendera »

Dla mnie może być Inowrocław. Najważniejsze to żeby były teleskopy. Wiadomo po ostatnim zlocie, że lepiej zabrać też swój sprzęt w razie nieprzwidzianych wydarzeń. Tak jak mówiłem wcześniej miejsce jest ważne, ale czy do tego zlotu za 2 lata dojdzie to czas pokaże.. przede wszystkim ile osób będzie chętnych. Jeśli zbiorze się odpowiednią grupa to że swojej strony dołożę wszelkich starań żeby zadbać o drobne szczegóły typu plan zlotu dla każdego do ręki w formie ulotki, gdzie poza zwiedzaniem odbędą się np. Pokazy Słońca, Pokazanie nowym osobom jal wykonać raport krok po kroku, aż taką osobą sama zrobi taki raport i doda go wieczorem no naszej bazy. Jeśli nie będzie pogody w nocy to będą ciekawe rozmowy i pokazy, na taki czas trzeba mieć pod ręką jakieś prezentacje, które mam nadzieję że przez 2 lata trafią wcześniej do naszej bazy SOS PTMA I z których będziemy mogli skorzystać.
Awatar użytkownika
tafig
VIP

Dokładnie tak ma być. Wiem, że do zjazdu jeszcze kawał czasu ale im prędzej się za to weźmiemy tym będzie to zjazd nie tylko z prezentacjami i obserwacjami ale warsztatami dotyczącymi właśnie obserwacji krok po kroku. To wszystko wymaga przygotowania teoretycznego. Myślę, że i do tego czasu zdążymy przygotować nasz nowy poradnik obserwacji Słońca.
TN 200 x 1000
Awatar użytkownika
Konrad Szymendera
Społeczność SOS

O to możesz być spokojny. Będzie nowy przewodnik obserwacji Słońca, który mam nadzieję wręczymy w kilku wydrukowanych egzemplarzach naszym gościom z PTMA jak również uczestnikom, którzy mama nadzieję będą chcieli włączyć się w obserwację Słońca. Mam nadzieję, że za 2 lata będzie fajna grupka.osob dla których warto będzie poświęcić czas na organizację takiego zlotu :)
Będą również plakaty z fotografią Słońca w świetle białym i halpha które będą pokazywały co widać na Słońcu przez teleskop.
Awatar użytkownika
Konrad Szymendera
Społeczność SOS

Przyszedł 2025 rok, a więc czas się wziąść za organizację V zjazdu SOS PTMA. Wstępnie mogę powiedzieć, że zlot odbędzie się w sierpniu 22-24. Na tą chwilę rozpatruje dwa miejsca, w których odbędzie się zlot. Jest to Inowrocław oraz Białków (nie daleko Wrocławia).
Awatar użytkownika
tafig
VIP

Mogę dodać tylko, że obie propozycje są bardzo fajne. Białków jest mi dobrze znany, gdyż w 2014 roku gościliśmy tam na konwencie heliofizycznym. O tym wydarzeniu szerzej opisałem w innym artykule i w Uranii. Jeśli chodzi o Inowrocław to mamy tam swojego obserwatora, a nawet dwóch, którzy mogliby się na miejscu zająć przygotowaniami już przed samym przyjazdem.
TN 200 x 1000
Awatar użytkownika
Konrad Szymendera
Społeczność SOS

Trochę konkretów na początek:
- TERMIN V ZJAZDU SOS PTMA 22-24 sierpień 2024 rok
- MIEJSCE ZJAZDU: CHALIN OKOLICE gminy Sieraków woj. wielkopolskie.
- W CHALINIE: OŚRODEK EDUKACJI PRZYRODNICZEJ, OSTOJA CIEMNEGO NIEBA CHALINA, TELESKOPY SATELITARNE UAM W POZNANIU, DOSKONAŁE MIEJSCE NA OBSERWACJE NIE TYLKO SŁOŃCA, ALE RÓWNIEŻ NIEBA NOCNEGO.
- NOCLEG: DOMKI WEZAJ W ZATOMIU NOWYM (DO POTWIERDZENIA). 5 DOMKÓW 5 OSOBOWYCH
- WYŻYWIENIE: KATERING
- KOSZTY: 200 ZŁ WPISOWE
- W GŁÓWNEJ MIERZE ZJAZD BĘDZIE OBSERWACYJNY, dlatego chętne osoby proszę o zadeklarowanie jakie teleskopy zabiorą ze sobą. Za zabieram: REFRAKTOR VIXEN 103s ED, LUNT 40, GSO 8".
Chciałbym mieć do dyspozycji teleskopy, które pozwolą na obserwacje Słońca różnymi metodami tzn:
- metoda projekcji na ekran - ?
- obserwacje za pomocą foli Baadera - refraktor Vixen 103s ED
- obserwacje przez teleskop z klinem Herschela - ?
- obserwacje przez teleskop z wytrawionym lustrem - Reflektor/Newton SW Tadeusza Figla
- obserwacje przez teleskop słoneczny Lunt/Coronado - Lunt 40 mm oraz Lunt 60 mm
- obserwacje Słońca w paśmie h-alpha przez nasadkę DaystarQuark - ?

- Lista nie jest jeszcze oficjalnie otwarta, ale już teraz zachęcam do rezerwacji terminu i planowania.
- Kto na tą chwilę może powiedzieć, że jest chętny proszę się zgłosić.
- wstępne założenia zjazdu:
PIĄTEK: spotykamy się w piątek w Zatomiu Nowym około godziny 14-15, oficjalne otwarcie V zjazdu, zwiedzanie pięknej okolicy Puszczy Noteckiej, wieczorny grill/ognisko oraz integracja, obserwacje nocnego nieba z wykorzystaniem własnego sprzętu do obserwacji nocnego nieba.
SOBOTA: śniadanie, wyjazd do Chalina, gdzie znajduje się Ośrodek Edukacji Przyrodniczej, oficjalne przywitanie z prowadzącą zajęcia w OEP, prezentacje i wykłady, które w późniejszym czasie zostaną ustalone, warsztaty z obserwacji Słońca różnymi metodami i teleskopami - porównanie technik, testy, raporty, oceny. Przerwa na obiad, następnie zwiedzanie teleskopów satelitarnych należących do UAM w Poznaniu, warsztaty z fotografii Słońca w różnych pasmach, powrót do Zatomia przygotowanie do nocnych obserwacji i warsztatów z astrofotografi nocnego nieba, pokazy nieba dla początkujących przez lornetki oraz teleskopoy z małym powiększeniem.
NIEDZIELA: śniadanie, oficjalne zakończenie zjazdu powrót do domów.

JEST TO WSTĘPNY PLAN, KTÓRY OCZYWIŚCIE SIĘ ZMIENI JEŚLI POZNAM WIĘCEJ SZCZEGÓŁÓW TZN KTO PRZYJEDZIE, JAKIE TELESKOPY BĘDĄ DOSTĘPNE W CHALINIE, JAKIE TELESKOPY BEDĄ DOSTEPNE PRYWATNIE, JAKIE WARSZTATY ORGANIZUJEMY POZA WYŻEJ WYMIENIONYMI.
knowak
Społeczność SOS
 Polubiane: 3 times

Post autor: knowak »

Cześć,

Chętnie bym do Was dołączył razem ze sprzętem, ale nie dysponuję w tym momencie samochodem. Czy ktoś będzie jechał z Krakowa?

Pozdrawiam,
Karol
Awatar użytkownika
tafig
VIP

Tak. Pojedzie prezes Janusz Jagla i Agnieszka Nowak
TN 200 x 1000
knowak
Społeczność SOS
 Polubiane: 3 times

Post autor: knowak »

Dzięki za informację. Jeśli uda się zorganizować wspólny przejazd, to do kolekcji sprzętu mogę dodać:

- Lunt 80mm, opcjonalnie w wersji double-stack
- Mak 127 albo 180 z folią Baadera/filtr Solar Continuum, do obserwacji z bino
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zjazdy SOS PTMA”