V ZJAZD - informacje i zapisy !

Awatar użytkownika
Konrad Szymendera
Społeczność SOS
 Polubił: 1 time
 Polubiane: 222 times

Re: V ZJAZD - informacje i zapisy !

Post autor: Konrad Szymendera »

Wkrótce wyślę formularz, w którym bedziesz mógł wpisać swoje preferencje;D
Awatar użytkownika
Konrad Szymendera
Społeczność SOS

Uporządkujmy listę uczestników na ten moment:
1. Konrad Szymendera
2. Ewelina Szymendera
3. Tadeusz Figiel
4. Mieczysław Jagła
5. Agnieszka Nowak
6. Karol Nowak
7. Magdalena Zwolińska
8. Norbert Majewski
9. Adam Jadwiszczok
10. Jolanta Worobij
Awatar użytkownika
Konrad Szymendera
Społeczność SOS

Podczas ostatniej wizyty w Polsce odwiedziłem Ośrodek Edukacji Przyrodniczej w Chalinie oraz gminę Sieraków. Z gminy Sieraków otrzymałem broszurki, które zachęcają do odwiedzenia terenów gminy oraz okolicznych atrakcji turystycznych. Broszura bardzo nowocześnie zaprojektowana, na pewno zadowoli uczestników. Jeśli chodzi o Chalin, droga dosyć prosta jadąc z Sierakowa, początkowo nie zbyt dobra i wąska. Potem asfalt zdecydowanie lepszy i oznakowany, nadal wąski, jednak zmieścił się tam autobus oraz są pobocza, gdzie spokojnie można się minąć. Ośrodek pięknie położony między jeziorem Śremskim i Ławickim, chociaż bez bezpośredniego dostępu do tych jezior. Brak sztucznych plaż, jeziora i okolice to typowa dzika przyroda. Na miejscu spotkałem się z kierownikiem Ośrodka, który oprowadził mnie po całym Ośrodku i okolicy. W Ośrodku znajdują się ciekawe obrazy, plakaty, rekwizyty, które typowo edukują nas w kierunku przyrodniczym. Znajduje się również duża sala ze stołem, krzesłami i projektorem, w której przeprowadzimy prelekcje. Następnie przeszliśmy na polanę na której znajdują się kopuły z teleskopami satelitarnymi należącymi do UWA w Poznaniu. Polana jest naprawdę duża, horyzont południowy dosyć dobrze odkryty, co pozwoli na bezproblemowe warsztaty i obserwacje Słońca różnymi technikami. Wokół Ośrodka znajdują się również ścieżki do pieszych spacerów. Poznałem również Panią Karolinę, która w OEP zajmuję się edukacją przyrodniczą oraz uczy podstaw astronomii. Pani Karolina na pewno przeprowadzi dla nas prezentację opowiadając o całym ośrodku o tym czym się zajmuje w ośrodku o swoich zainteresowaniach oraz o edukacji astronomicznej z najmłodszymi. Także mamy już pierwszą prelekcję :)
Niestety nie udało mi się zgrać terminu z Panią od noclegów, dlatego nie mogłem osobiście sprawdzić jak to wszystko wygląda, jednak myślę, że do zjazdu uda mi się jeszcze ośrodek Wezaj odwiedzić :)
Załączniki
486778154_664326686184198_3803616577941298803_n.jpg
487315454_1193235382195242_8723673946678103841_n.jpg
486685674_589154050820322_8714922910940866946_n.jpg
488200977_1014871427249913_872148600527859968_n.jpg
488027937_1360354318496156_7807675189286682855_n.jpg
487144159_569609025477878_4049220282818277522_n.jpg
Awatar użytkownika
Konrad Szymendera
Społeczność SOS

Każdy z uczestników otrzyma na początku zjazdu startery, które będą zawierały: szczegółowy plan zjazdu, broszurkę gminy Sieraków, edukacyjne (zalaminowane) plakaty Słońca w świetle białym oraz paśmie h-alpha w formacie A4, identyfikator (imię i nazwisko uczestnika zjazdu) oraz drobne gadżety typu długopis z logo i stroną internetową SOS PTMA oraz wysokiej jakości naklejki z logo SOS PTMA do przeklejenia np. na teleskop.
Pierwsze startery już się tworzą :)
Załączniki
zxc.jpg
zxcv.jpg
Awatar użytkownika
Konrad Szymendera
Społeczność SOS

Dobra wiadomość. Dostałem odpowiedź od dr Krzysztofa Kamińskiego, który zarządza teleskopami satelitarnymi znajdującymi się na terenie OEP w Chalinie.
Przeprowadzi dla nas prezentację teleskopów oraz opowie czym naukowo zajmują się w Chalinie. Umówiliśmy się w piątek na godzinę 17, więc już teraz mogę powiedzieć żebyście zaplanowali swój przyjazd na 14-15 (+/- godzina na problemy w trasie) do Zatomia Nowego czyli miejsca, gdzie mamy nocleg. Stamtąd wspólnie pojedziemy do Chalina obejrzeć teleskopy satelitarne oraz wysłuchać prezentacji dr Kamińskiego.
Następnie wracamy do Zatomia, gdzie odbędzie się grill lub ognisko oraz nocne obserwacje.
Mamy więc plan na I dzień zjazdu :)
erlenmayerka
Społeczność SOS
 Polubiane: 1 time

Post autor: erlenmayerka »

Dzień dobry
Jeśli są jeszcze wolne miejsca,
bardzo proszę o wpisanie mnie na listę uczestników
V Zjazdu

Pozdrawiam Wszystkich
słonecznie :-)
-Małgorzata Szklorz-
Adamsospoa
Społeczność SOS
 Polubił: 352 times
 Polubiane: 18 times

Post autor: Adamsospoa »

Jest jeszcze trochę czasu ale chciałem zapytać czy są przewidziane jakieś prelekcje, wykłady podczas zjazdu?

Ciekawe też by były informacje o obserwacjach, planach obserwacyjnych czy też badawczych członków SOS. Na forum mamy wzmianki o prowadzonych nocnych obserwacjach, fajnie byłoby wysłuchać o nich podczas spotkania.

Czy będzie możliwość skorzystania z pomieszczenia gdzie można by brzeprowadzić np. Projekcję z komputera?
Awatar użytkownika
Konrad Szymendera
Społeczność SOS

Cześć. Okey lecimy dalej z tematem zjazdu:
- dzisiaj wysyłam wszystkim zdecydowanym osobom wiadomość z danymi do przelewu, który należy wykonać najlepiej do końca maja
- razem z wiadomością wyślę również formularz dotyczący V zjazdu. Proszę o wypełnienie i odesłanie do mnie.
- w formularzu m.in deklaracja dotycząca prezentacji podczas zjazdu tzn. temat oraz czas prelekcji (najlepiej do 20 minut)
- w formularzu proszę również podać jaki teleskop zabierasz ze sobą na zjazd.
Awatar użytkownika
Konrad Szymendera
Społeczność SOS

Adamsospoa pisze: 26 kwie 2025, o 22:32 Jest jeszcze trochę czasu ale chciałem zapytać czy są przewidziane jakieś prelekcje, wykłady podczas zjazdu?

Ciekawe też by były informacje o obserwacjach, planach obserwacyjnych czy też badawczych członków SOS. Na forum mamy wzmianki o prowadzonych nocnych obserwacjach, fajnie byłoby wysłuchać o nich podczas spotkania.

Czy będzie możliwość skorzystania z pomieszczenia gdzie można by brzeprowadzić np. Projekcję z komputera?
Oczywiście będą wykłady i prelekcje podczas zjazdu. Zaplanowane są one na sobotę w Chalinie, gdzie mamy zarezerwowaną salę do prelekcji. Wyjątkiem będzie piątek tak jak pisałem wcześniej prelekcję połączoną z prezentacją teleskopów satelitarnych przedstawi dr Krzysztof Kamiński z UAM w Poznaniu.
Natomiast w sobotę od 9 do ok 15-16 mamy udostępniony teren Ośrodka Edukacji Przyrodniczej do prowadzenia obserwacji Słońca oraz salę do prelekcji.
Na tą chwilę deklaruję, że na pewno podczas pogody przeprowadzę obserwację Słońca w świetle białym, pokaże jak wykonać raport z poziomem trudności dla początkujących oraz bardziej zaawansowanych.
Będą również Lunty, więc przeprowadzimy obserwacje w paśmie h-alpha oraz opowiem jak wykonać raport z takich obserwacji. To z mojej strony.
Jeśli chodzi o prezentacje w sali to na pewno będę miał krótką prezentację o działalności SOS PTMA od ostatniego IV zjazdu oraz prezentację pt. Raport z wizualnych obserwacji Słońca w paśmie h-alpha.
Również Pani Karolina z OEP w Chalinie zadeklarowała prezentację o tym czym zajmują się w Chalinie o podstawach astronomii i przyrody :)
Warto mieć również jakieś prezentacje nieoficjalne, które wykorzystamy np. zamiast nocnych obserwacji jeśli nie dopisze nam pogoda.
Awatar użytkownika
Konrad Szymendera
Społeczność SOS

W sobotę po obserwacjach i prezentacjach w Chalinie około godziny 16 wspólnie wybierzemy się na zwiedzanie okolicy gm. Sieraków, Sierakowskiego Parku Krajobrazowego oraz wspaniałych jezior, które otaczają całą okolice. Ta inicjatywa jednak do potwierdzenia, muszę zadzwonić do przewoźnika.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zjazdy SOS PTMA”